Gratis verzending vanaf 40.-Hulp & contact

Theesoorten

Deel dit blog

Zwarte thee, groene thee en witte thee zijn allen afkomstig van de Camellia Sinensis. Het onderscheid tussen de theesoorten ligt in de bewerking van de theeblaadjes. In tegenstelling tot wat veel gedacht wordt is rooibos geen echte thee maar wordt op dezelfde manier als thee bereidt. Net zoals Kruidenthee. Kruidenthee is niet gemaakt van theebladeren en mag daarom officieel geen thee heten.

Zwarte thee: Bij zwarte thee zijn de theeblaadjes gefermenteerd of gegist. Na de pluk wordt het theeblad gekneusd en uitgespreid in de zon of gedroogd in een droger. Bij de bewerking van zwarte thee komen de bladsappen van de theeblaadjes in aanraking met zuurstof: fermentatie. Hierdoor verandert de kleur van de blaadjes van groen tot goudbruin tot zwart, afhankelijk van de hoeveelheid zuurstof. Daarna wordt het blad gestoomd en gedraaid en soms gebroken of gemalen. Zwarte thee is meer aromatisch en heeft meer volume.

Groene thee: Bij groene thee vindt geen fermentatie plaats, waardoor ze hun groene kleur behouden. Direct na de pluk wordt het blad kort gestoomd, waardoor het fermentatieproces wordt gestopt. Daarna worden de blaadjes gerold of gedraaid, gebroken of gemalen en gedroogd. Oorspronkelijk wordt groene thee vooral in Azië gedronken, waar het bekend staat om zijn heilzame werking. De thee heeft veel gezondheidsvoordelen, ondersteunend op het vlak van cholesterol, bloeddruk, suikerspiegel en versnelt de stofwisseling zodat we gemakkelijker calorieën verbranden. Groene thee heeft de meest natuurlijke smaak.

Witte thee: Net als groene thee, is witte thee ongefermenteerd. Het verschil is dat de witte thee wordt geplukt voordat het regenseizoen begint. Daarbij worden voor de witte thee alleen de jonge knoppen van de theeplant gebruikt. Na de pluk laat men de theeblaadjes enkel verwelken en drogen, de blaadjes worden niet gerold om ze een bepaalde vorm te geven. Dit verwelken en drogen gebeurt zoveel mogelijk in open lucht met natuurlijk zonlicht wat ervoor zorgt dat de thee een zoete smaak en aroma krijgt. De blaadjes zijn fluweelzacht door de kleine haartjes.

Vruchtenthee: Vruchtenthee is er in vele smaken en soorten en is zeer populair.

Je kunt ze als basis gebruiken om er een heerlijke ijsthee van te maken.

Het is een perfect alternatief voor een frisdrank want ze bevatten geen suiker of theïne. Ook kan de thee heerlijk als warme drank gedronken worden en is het een ideaal slaapmutsje.

Kruidenthee: Kruidenthee is eigenlijk geen echte thee. Deze ‘theesoorten’ bevatten geen blaadjes van de Camellia sinensis. Het is een aftreksel van planten of vruchten of een mengsel van kruiden, bloemen en specerijen zoals zoethout of kamille. Kruiden zijn niet gefermenteerd en bevatten meestal geen looizuur, dat is de reden waarom een aftreksel van kruiden altijd licht van kleur blijft. Diverse kruiden hebben een medicinale werking.

Rooibos thee: Rooibos is een bloeiende plant uit de vlinderbloemenfamilie die vooral groeit in Zuid-Afrika. De bladeren van de plant worden geplukt, gestampt en in de zon gelegd ter oxidatie. In de laatste fase verkrijgt de rooibos haar roodbruine kleur. Rooibos bevat veel anti-oxidanten, vitamine C, calcium en ijzer en is daardoor ondersteunend bij de opbouw van onze weerstand. Verder is de thee ook goed tegen allerlei allergieën en bevat geen theïne.

De waardering van www.theekraampje.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 84 reviews.